Predavanja o kineskoj kulturi, novembar 2022. godina

Institut Konfucije u Beogradu i Biblioteka grada Beograda organizuju cikolus predavanja o kineskoj kulturi u novembru 2022. godine

Sreda 2.11.2022. u 19 časova
Konfucijanizam i ideal žene u promodernim kulturama Kine, Koreje i Japana

Zadatak istorijske rekonstrukcije života žena predstavlja tanan i sofisticiran zadatak koji najčešće pred nama treba da oživi prolazno i zaboravljeno vreme svakodnevnog života obeleženo lokalnim miljeom i načinom rešavanja neposrednih životnih problema, jer su žene najčešće bile izuzete iz zvanične patrijarhalno kodifikovane istorije usmerene na važne događaje, ratove, vladare, izume i reforme.
Konfucijanizam i neo-konfucijalnizam predstavljaju filozofiju, način mišljenja i sistem sakralizovanih vrednosti koji su izvršili ogroman uticaj na način uređivanja društava istočne Azije, a posebno Kine, Koreje, Japana i Vijetnama. Konfucijanizam je istovremeno egzemplarni primer patrijarhalnog društvenog kodeksa, koji je tokom vremena kao takav radikalizovan, iako se i sam menjao, sve striktnije ograničavajući prava žena. Sa druge strane, kao sistem vrednosti koji počiva na ideji da je porodica osnova društvene, pa i kosmičke harmonije, on je naročitu važnost pridavao etičkom kodeksu ženskih vrlina, dajući mu širi značaj u odnosu na samo porodično okruženje.
Cilj ovog predavanja je da prikaže na istorijskim primerima neizbežnu konfliktnu egzistencijalnu poziciju žena u tom sistemu vrednosti i stalna odstupanja od strogog konfucijanskog modela uređenja države koja svoje posebne varijetete imaju u Kini, a posebna u Koreji i Japanu, kao regionima/državama koje su u dugačkom istorijskom periodu pokušavale da se prilagode kodeksima kineske tradicije. Poniznost, uslužnost, poslušnost, prihvatanje podređenosti u porodici i državi, marljivost, bezuslovna lojalnost, u stvarnom životu nisu uvek bili podrazumevajuće vrednosti kojima su žene težile, pronalazeći lateralne načine za ostvarivanje svog uticaja i samorazvoja.

Nada M. Sekulić je profesorka antropologije i rodnih studija na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Objavila je više knjiga (O kraju antropologije, Skriveni rat, Kultura rađanja), kao i više desetina tekstova u naučnim časopisima i zbornicima u Srbiji i u inostranstvu u oblasti antropološke teorije, antropologije rata, studija roda i studija interkulturalnosti sa težištem na studijama Istoka.

Sreda 9.11.2022. u 19 časova
KINA I SVET
Posle kongresa komunističke partije Kine.
Treći mandat Si Đinpinga.
Vreme novih ciljeva.
Kongres kineske komunističke partije održan sredinom oktobra sumirao je velike uspehe koje je zemlja postigla tokom poslednji deset godina na čelu sa Si Đinpingom koji je dobio i treči petogodišnji mandat. Odredjeni su novi ciljevi koji treba da dovedu Kinu po ekonomskoj snazi na prvo mesto u svetu do 1930. godine, a sredinom ovog veka njena nacionalna ekonomija treba da bude dva puta veća od SAD. Te velike ciljeve Kina namerava da ostvari u složenim medjunarodnim uslovima i sa teškoćama koje postoje i na unutrašnjem i spoljnom planu. Kinezi, uprekos ome, gledaju sa optimizmom na svoj budući razvoj.

Aleksanadar Novačić

Sreda 23.11.2022. u 19 časova
Даоистички поглед на душу

Извор бројних контрoверзи у кинеским религиозним традицијама јесте питање кoлико има „душа” у човеку. Најчешће се помиње да је тај број: један, два, три и десет. Даоизам јако вреднује живот. Не обраћа толико пажњу на живот после смрти, колико на пут ка дугом и здравом животу, ка једноставном животу укорењеном у унутарњем миру. А тело je за њих испуњено духовима, божанским силама или демонима.

Radosav Pušić

Biblioteka grada Beograda, Odeljenje umetnosti

Prijavite se na naš newsletter

Uspešno ste se prijavili na našu newsletter listu.

Došlo je do greške prilikom slanja vašeg zahteva. Molimo pokušajte ponovo.

Institut Konfucije će koristiti informacije koje pružite u svrhu kreiranja newsletter liste i slanja informacija o aktuelnim događajima.