Glavna uprava Hanbana (Confucius Institute) Univerzitet u Beogradu Univerzitet u Pekingu

Vodič univerziteta Communication University of China za prijavu za stipendije Instituta Konfucije 2021. godine

Institut Konfucije u Beogradu deli sa svim zainteresovanim ljubiteljima kineskog jezika i kulture željnim daljeg usavršavanja link na kojem se mogu pronaći informacije o dostupnim programima univerziteta Communication University of China za koje se nude stipendije Instituta Konfucije u 2021. godini:

https://mp.weixin.qq.com/s/0E7p0cYvWLTzTk0Xf-z

 

Sledi detaljno objašnjenje o celom postupku prijave koje možete naći i u našem opštem konkursu, a u nastavku su takođe određene smernice i napomene u vezi sa prijavom koje vas molimo da detaljno pročitate, ukoliko se odlučite za prijavu na neki od ponuđenih programa, u suprotnom za tim nema potrebe.

 

Ukoliko želite da se prijavite za neku od stipendija, budući da je jedan od neophodnih dokumenata za prijavu i pismo preporuke institucije koja vas preporučuje (što bismo u ovom slučaju bili mi), molimo da nam na naš mejl  institutkonfucije@fil.bg.ac.rs  pod subject Podaci za preporuku za stipendiju odmah pošaljete podatke na osnovu kojih će direktor Instituta Konfucije u Beogradu sastaviti preporuku. Neophodni podaci za pisanje preporuke su sledeći:

 

– datum, mesto i država rođenja:

– državljanstvo (koje zemlje):

– koje godine ste upisali fakultet (i trenutni prosek):

od kada do kada ste studirali (ako niste više student):

– koje kurseve i u kom periodu ste slušali pri Institutu Konfucije u Beogradu (minimum dva su uslov da bi vas naša institucija preporučila):

– ako ste naš volonter, od kada do kada ste volontirali pri Institutu:

– stipendija tj. program za koji se prijavljujete (obratite pažnju da nije dovoljno da navedete samo npr. 一学期研究生 odnosno jednogodišnja stipendija, već i podvrstu te stipendije, npr. 中国历史 odnosno Istorija Kine):

– položen nivo HSK i HSKK ispita i datum kada ste ga polagali (mora biti odgovarajuću nivo u skladu sa programom za koji se prijavljujete, u konkursu je jasno naglašeno za koji program je potreban koji nivo položenog HSK/HSKK ispita, ukoliko nije naveden konkretan nivo, to znači da nije bitno koji nivo je u pitanju bitno je samo da imate sertifikat o nekom položenom nivou, naravno treba voditi računa o tome da HSK/HSKK sertifikati važe dve godine od datuma polaganja):

– dodatne napomene koje biste želeli da budu deo preporuke (npr. položen standardizovani test iz engleskog, relevantno radno iskustvo itd):

 

Ostale napomene u vezi sa popunjavanjem prijave na kineskom sajtu (http://cis.chinese.cn):

 

Sajt je inače spor i molimo za strpljenje prilikom popunjavanja aplikacije.

 

Za Emergency contact in China stavljate kontakt podatke Ambasade Republike Srbije u Pekingu (adresu, faks, telefon i e-mail možete naći na njihovom sajtu, odmah izlazi, a na mesto mobilnog telefona stavite takođe taj isti fiksni broj, pošto je polje obavezno i nešto morate da upišete, a nemaju mobilni telefon koji biste mogli napisati). Često je problem i da li ste stavili crtice u broju ili ne, ili da li stavili + ili ne, ali morate isprobavati sve opcije i videti šta će sajt prihvatiti, jer ne prihvata svakom isto. Ukoliko imate osobu u Kini čije podatke možete napisati u tim poljima, možete naravno i to napisati, ali je većinom slučaj da nemate stoga je ovo savet, samo morate biti uporni sa raznim pokušajima.
U delu Referee, stavljate kao Referee name Radosav Pušić (u pitanju je direktor Instituta Konfucije u Beogradu), a za faks, telefon i e-mail adresu Instituta Konfucije u Beogradu (možete preuzeti sa našeg sajta).
NAPOMENA 1: KRAJNJI ROK ZA POPUNJAVANJE APLIKACIJE I UPLOAD-OVANJE POTREBNIH DOKUMENATA JE NEDELJU DANA RANIJE OD ONOG NAVEDENOG NA SAJTU (datum na sajtu je datum do kojeg mi kao institucija koja preporučuje kandidate moramo da odradimo ceo postupak za šta je potrebno minimum nedelju dana, tako da molimo sve kandidate da ne čekaju poslednji trenutak za prijavu, ostavljeno je sasvim dovoljno vremena da se sve odradi dovoljno pre roka).
ROKOVI SU:
1. 8. april 2021. (za stipendije čiji programi počinju u julu)
2. 8. maj 2021. (za stipendije čiji programi počinju u septembru)
3. 8. septembar 2021. (za stipendije čiji programi počinju u decembru)
4. 8. novembar 2021. (za stipendije čiji programi počinju u martu 2022)
NAPOMENA 2: Institut Konfucije u Beogradu samo preporučuje kandidate i kandidati svu dalju komunikaciju imaju isključivo sa fakultetima za koje su se prijavili i preko osoba i kontakata iz njihovog Admission office-a. Morate redovno (preporučljivo svaki/svaki drugi dan) ulaziti u sistem i proveravati prijavu, jer se dešava da ukoliko je nešto neodgovarajuće za Kineze ili iz nekog drugog razloga koji već napišu prijava bude vraćena na korak preporuke. Tada, kada unesete tražene ispravke, morate kontaktirati nas na naš mejl kako bismo vas ponovo preporučili i samo u nekoliko minuta bićete ponovo na istom koraku kao pre vraćanja prijave, tako da samo vraćanje nemojte da vas brine.
O svim promenama u procesu prijave, pa i vraćanju na prethodni korak, kandidatima stiže i obaveštenje na mejl, pa je ključno da budete ažurni u proveravanju mejla (uključujući i spam folder).
NAPOMENA 3: Od nas ne zavisi niti mi možemo da znamo da li će odlazak u Kinu, i pored dobijanja stipendije, biti, a zbog situacije sa korona virusom, moguć i da li će izabrani fakulteti stipendije koje ste dobili prebaciti na onlajn nastavu koju biste slušali iz Srbije ili ne. Svaki fakultet odlučuje zasebno i obaveštava direktno dobitnike stipendija. Imajte u vidu da zbog trenutne epidemijske situacije NR Kina ne izdaje vize i pitanje je kada će to početi, pa je vrlo izvesno da, kao što je to bio slučaj prošle godine, niko nažalost neće dobiti priliku da u Kinu i putuje.


 

Nemoj mi puniti pehar
 
prekrasnim vinom boje ćilibara,
 
Još ga nisam ni sipala
 
a već sam njime opijena;
 
Večernji vetar donosi
 
zvuke zvona iz daljine.
 

Li Ćingdžao
 

 

 

 
 
 
 

 
 

 
 

Prijavite se za newsletter ______________________________

Kineski jezik i kultura ______________________________