Glavna uprava Hanbana (Confucius Institute) Univerzitet u Beogradu Univerzitet u Pekingu

Praznici u Kini: Festival zmajevih čamaca

Kina je multietnička zemlja sa istorijom dugom 5000 godina. U tom istorijskom procesu neprestanog razvoja, nastali su mnogi jedinstveni tradicionalni festivali, a mi ćemo vas danas upoznati sa Festivalom zmajevih čamaca.

 

Svake godine petog dana petog meseca po lunarnom kalendaru obeležava se Festival zmajevih čamaca. Festival je u početku bio samo jedan letnji praznik koji se obeležavao sa ciljem sprečavanja bolesti, zaštite od nečistih sila i nesreća. Prema tradicionalnim kineskim verovanjima vezanim za godišnja doba, to je period prelaza iz proleća u leto, period žestoke borbe jina i janga, smrti i života. Iz tog razloga, običaji koji prate Festival zmajevih čamaca povezani su sa postizanjem optimalne fizičke spreme, ali i dostizanjem potpune smirenosti tela i uma vrećicama sa biljem koje se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini, iđirotom, kineskim pelinom koji se okače da vise iznad ulaznih vrata, ispijanjem lekova i vina, itd.

 

 

Zbog toga što je na dan obeležavanja Festivala zmajevih čamaca Ću Juen, pesnik-rodoljub države Ču tokom perioda Zaraćenih država izvršio samoubistvo skočivši u reku, običaji su se, uz prvobitni cilj zaštite od nečistih sila, postepeno razvili u svečanosti povodom sećanja na Ću Juena.

Festival zmajevih čamaca ima istoriju dugu više od 2500 godina, a u Kini je u isto vreme i državni praznik i značajan tradicionalni letnji festival. Svake godine za vreme Festivala zmajevih čamaca, ljudi jedu zongzi (poslastica od pirinča kuvanog u bambusovom listu), organizuju trke zmajevih čamaca, kače lekovito bilje, ali i održavaju razne aktivnosti i svečanosti povodom sećanja na velikog Ću Juena, i u isto vreme za „prizivanje“ povoljnih vremenskih uslova i dobrog prinosa. Ova živahna, praznična atmosfera nastavlja se sve do dvadeset petog dana petog meseca po lunarnom kalendaru, sa ukupnim trajanjem od dvadeset dana.

 

Viseće vrećice koriste se za ukrašavanje odeće i rasterivanje zlih duhova.

 

Vrećice različitih oblika mogu biti ispunjene cinabarom, realgarom, mirisnim biljem… obično se prave od svile, a njihov miris ispunjava prostor.

 

Zongzi: proso, kineska urma, šitake pečurka umotana u bambusov list, dobija oblik trougla (na kineskom: oblik „kravljih rogova“).

 

Iđirot i kineski pelin koji se okače iznad ulaznih vrata, odbijaju komarce, insekte i mrave, pročišćavaju vazduh.

 

Trke zmajevih čamaca, sport na vodi koji u Kini ima dugu istoriju.


 
Kancelarija Instituta Konfucije, usled trenutne epidemiološke situacije, radi skraćeno: ponedeljkom, sredom i četvrtkom od 9.30 do 13.30 časova, a ostalim danima radimo onlajn.

 
Za sva pitanja možete pisati na naš mejl institutkonfucije@fil.bg.ac.rs,
a odgovor možete očekivati u najkraćem mogućem roku.

 
PRIJAVA ZA HSK I HSKK ISPITE OTVORENA JE DO 8. NOVEMBRA 2021!
PRIJAVITE SE!!!
 

 
 
 
 

 
 

 
 

Prijavite se za newsletter ______________________________

Kineski jezik i kultura ______________________________