Glavna uprava Hanbana (Confucius Institute) Univerzitet u Beogradu Univerzitet u Pekingu

Onlajn kineska Nova godina: Festival proleća koji ne prestaje da traje

Pregled događaja iz serije Kineska Nova godina u Srbiji 2021.

 

Ambasada Narodne Republike Kine u Republici Srbiji

U susret Festivalu proleća koji nam se polako približava, Ambasada Narodne Republike Kine u Republici Srbiji organizuje niz događaja kojima će proslaviti kinesku Novu 2021. godinu u Srbiji. Iz potrebe za kontrolom i prevencijom epidemije, ovogodišnja proslava kineske Nove godine održaće se „onlajn“. Za veliki broj sunarodnika iz Kine koji su u Srbiji, kao i prijatelje iz Srbije pripremili smo bogat i šarolik kulturni, praznični „obrok“ – veliki akrobatski performans Sećanja iz grada hiljadu izvora, izložbu moderne umetnosti Ćin – Terakota ratnici: od prošlih vremena sve do danas, izložbu 5000 godina stari arheološki ostaci drevne naseobine Lijangdžu, kao i niz događaja iz serije Lutanja Kinom: Sinđijang, Šandong i slične… sve sa ciljem da zajedno budemo deo proslave Festivala proleća.

 

Pripremili smo Vam kratak pregled događaja:

 

1. Akrobatski performans velikog tipa: Sećanja iz grada hiljadu izvora
– Izvori iz jednog grada, sećanja iz jednog grada
Vreme: 11. februar 2021. u 22:00č
Mesto: Treći program RTS-a
Saradnici: Odeljenje za kulturu i turizam provincije Šandung, Akrobatska trupa iz Đinana

Sećanja iz grada hiljadu izvora je izuzetno kreativan performans velikog tipa, koji je godinu dana pažljivo kreirala i izvodila akrobatska trupa iz Đinana, provincije Šandung. Fokus čitavog performansa je na umetnosti akrobacije. Uspešno integriše umetničke izraze provincije Šandung – ćinšu, kuaišu, ulični ples, rep, muzičku dramu i druge – savršeno spajajući kulturne karakteristike, klasični šarm i savremenu tehnologiju starog Đinana. Predstavlja jedno veličanstveno, fantastično putovanje gradom iz snova.

 

2. Izložba moderne umetnosti Ćin: Terakota ratnici – od prošlih vremena sve do danas
Vreme: 12. februar 2021.
Mesto: http://srb-qin.topartsintermational.com/
Saradnici: Odeljenje za kulturu i turizam provincije Šansi

Tokom duge istorije kineske civilizacije, narod Ćin je tokom 3. veka pre nove ere sabirao mudrost sveta, uvodio inovacije i napravio ratnike i konje od terakote za Mauzolej kineskog cara Ćin Ši Huanga – istorijsko i kulturno blago svetske klase, time snažno uticavši na čitav svet.
U susret Festivalu proleća, uz podršku Odeljenja za kulturu i turizam provincije Šansi, sa velikim zadovoljstvom Vam predstavljamo onlajn izložbu Ćin: Terakota ratnici – od prošlih vremena sve do danas, i vodimo Vas u obilazak šarolikog sveta ratnika od terakote. Otvorite prozor ka kineskoj kulturi, započnite kulturnu razmenu koja prevazilazi prostor i vreme, kao i daljinu.

 

3. Lutanja Kinom za vreme Festivala proleća: Svetska prirodna i kulturna baština Sinđijanga
Vreme: 15. februar 2021.
Mesto: http://rs.chineseembassy.org/chn/sgxx/sghd/
Saradnici: Odeljenje za kulturu i turizam Autonomne ujgurske pokrajine Sinđijang

Autonomna ujgurska pokrajina Sinđijang nalazi se na severozapadu Kine i u unutrašnjosti Evroazije. Put svile povezuje drevnu Kinu sa svetom, čineći je mestom suživota i razmene raznih civilizacija. Ova izložba vodi Vas u obilazak geoloških čuda Sinđijanga, njegovih prirodnih lepota, narodnih običaja njegovih etničkih manjina, istorije, kulture i umetnosti, kao i nematerijalnog kulturnog nasleđa serijom odeljaka kao što su „Uživanje u prirodi“, „Svetska prirodna baština“, „Putovanje kroz istoriju“, „Raznovrsnost života“ i drugi.

 

4. Lutanja Kinom za vreme Festivala proleća: Gostoprimljivi Šandung Vam želi dobrodošlicu
Vreme: 18. februar 2021.
Mesto: http://rs.chineseembassy.org/chn/sgxx/sghd/
Saradnici: Odeljenje za kulturu i turizam provincije Šandung

Provincija Šandung, nazvana po naseobini istočno od planina Taihang, ne samo da je bogata planinama i rekama, već i istorijskim i kulturnim nalazištima, a tu je i topli, gostoljubivi narod iz Šandunga. Provincija Šandung raznolika je po geografskom terenu, ima bogate turističke resurse i tamo su dobrodošli prijatelji iz svih krajeva sveta. Ambasada Narodne Republike Kine u Republici Srbiji poziva Vas u zajednički obilazak Šandunga, kako biste na pravi način doživeli njegove veličanstvene prirodne pejzaže i jedinstvene običaje.

 

5. Ding Dženov svet, topli susret sa provincijom Sičuan
Vreme: 21. februar 2021.
Mesto: http://rs.chineseembassy.org/chn/sgxx/sghd/
Saradnici: Odeljenje za kulturu i turizam provincije Sičuan

Okrug Ganci nalazi se na zapadu provincije Sičuan, tamo gde se spajaju Sičuan, Junan, Tibet i Ćinghai – i šest gradova ove četiri provincije. Ima ogromnu teritoriju, veličanstvene pejzaže, bogate resurse i kulturu, te je i svetska destinacija za kulturni i ekološki turizam. Ding Džen je jednostavan tibetanski momak sa sela iz Gancija, provincije Sičuan. U kratkometražnom filmu Ding Dženov svet publika ima priliku da iz njegove perspektive vidi ove divne, misteriozne i čiste snežne predele.

 

6. Estetika Orijenta: Kultura bambusa dolazi u Srbiju
Vreme: 24. februar 2021.
Mesto: http://rs.chineseembassy.org/chn/sgxx/sghd/
Saradnici: Novinska agencija Sinhua, China Image Group, Kinesko-inostrani centar za kulturnu razmenu

 

Kultura bambusa u Kini ima dugu istoriju, dugo je prožimala sve pore načina odevanja, obedovanja, stanovanja, prevoza i načina zabave kod Kineza. Postala je deo književnosti, muzike, slikarstva, religije, narodnih običaja i kineskih vrtova. Ova izložba fotografija, Estetika orijenta: Kultura bambusa dolazi u Srbiju pruža Vam priliku da uđete u svet bambusa i uživate u prelepom umetničkom konceptu kulture bambusa. Na samom kraju izložbe naići ćete na jednog velikog prijatelja bambusa, koji ga voli kao svoj život – naići ćete na izaslanika bambusa. Da li možete da pogodite ko je to?

 

7. Izložba moderne umetnosti: 5000 godina stari arheološki ostaci drevne naseobine Lijangdžu
Vreme: 26. februar 2021.
Mesto: http://rs.chineseembassy.org/chn/sgxx/sghd/
Saradnici: Odeljenje za kulturu i turizam provincije Džeđijang

Lijangdžu – ime koje je deo istorije. Dok se skida prašina stara 5000 godina i iznova dokučuje nalazište koje je ujedno i kolevka rane civilizacije, pred očima nam se ukazuje razigranost vode, finoća žada i sav sjaj mudrosti rane civilizacije. Drevni grad Lijangdžu, koji pripada kineskoj provinciji Džeđijang, 2019. godine uvršten je na listu svetske baštine.
Kraljevstvo na vodi – Onlajn tematska izložba Lijangdžu civilizacije na sveobuhvatan način i kroz audio-vizuelnu umetnost prikazuje različite aspekte Lijangdžu kulture – kulturne karakteristike, strukturu kraljevskog grada i artefakte od žada. Ova onlajn izložba je putem napredne interaktivne tehnologije – kroz animaciju i video zapise, restauirala kraljevski grad Lijandžu.

 

 

Sem preko sajta Ambasade Narodne Republike Kine u Republici Srbiji, detaljne informacije o pomenutom nizu kulturnih aktivnosti iz serije Kineska Nova godina u Srbiji 2021. mogu se dobiti i preko Instituta Konfucije u Beogradu (https://konfucije.fil.bg.ac.rs/wp/), Instituta Konfucije u Novom Sadu (http://konfucije.ff.uns.ac.rs/), kao i putem drugih internet platformi, gde će se takođe objavljivati jedna za drugom. Ostanite u toku!


 

Nemoj mi puniti pehar
 
prekrasnim vinom boje ćilibara,
 
Još ga nisam ni sipala
 
a već sam njime opijena;
 
Večernji vetar donosi
 
zvuke zvona iz daljine.
 

Li Ćingdžao
 

 

 

 
 
 
 

 
 

 
 

Prijavite se za newsletter ______________________________

Kineski jezik i kultura ______________________________