Glavna uprava Hanbana (Confucius Institute) Univerzitet u Beogradu Univerzitet u Pekingu

Lutanja Kinom: Gostoprimljiv Šandung Vam želi dobrodošlicu

Provincija Šandung, nazvana po naseobini istočno od planina Taihang, pre dinastije Ćin bila je pod jurisdikcijom država Ći i Lu, te je po njima i dobila naziv koji je korišćen ranije – Ćilu. Provincija Šandung bogata je planinama i rekama, ali i istorijskim i kulturnim nalazištima, a tu je i topli, gostoljubivi narod iz Šandunga. Ta gostoljubivost postala je simbol turizma provincije Šandung.

 

Danas, Ambasada Narodne Republike Kine u Republici Srbiji Vas poziva u zajednički obilazak Šandunga, kako biste doživeli njegove veličanstvene prirodne pejzaže i jedinstvene običaje.

 

Provincija Šandung raznolika je po geografskom terenu: planine, brda, ravnice, močvare… Od različitih vrsta prirodnih sredina nastali su različiti prirodni pejzaži, čineći provinciju Šandung vrlo bogatom turističkim resursima. Duga geološka evolucija stvorila je planinu Tai (Taišan) u svoj svojoj veličanstvenosti, isprala je deltu Žute reke koja je plodna hiljadama kilometara i skoncentrisala „Božje delo“ u podzemni veliki kanjon Jišui.

 

Provincija Šandung ima veoma prijatnu klimu, a turistička sezona je tokom sva četiri godišnja doba. Na proleće se može otići do planine Lao (Laošana) u Ćingdaou, ili u šetnju zelenilom sa planine Vulijen u gradu Židžao, do parka Džungšan u Ćingdaou – kako bi se video trešnjin cvet. Ćingdao, Veihai i Jentai tokom leta su hladni i prijatni, tamošnje plaže su veoma popularne. Jesen je pogodna za odlazak u grad Tai’an, uspinjanje na planinu Tai (Taišan) zarad uživanja u najlepšem jesenjem lišću crvene boje i panoramskom pogledu na brda i planine. Šandung zimi okuplja mnoge ljubitelje skijanja, na skijanje se može otići u skijališta oko Đinana, a tu su još i izvori tople vode u Đimou, Jentaiju, Veihaiju… koje takođe vredi posetiti.

 

Bogato kulturno nasleđe provinciji Šandung ostavilo je građevine Tri Konfucija (svetilište, hram i svetu šumu) u znak sećanja na velikog filozofa i mudraca, rajsko mesto Penglai po uzoru na mit o Osam besmrtnika koji prelaze more, osvetničku priču o Odmetnicima iz močvare. Šarolika kulturna pozadina stvorila je gostoljubiv karakter ljudi iz Šandunga koji dočekuju prijatelje iz svih krajeva sveta.

 


 

Nemoj mi puniti pehar
 
prekrasnim vinom boje ćilibara,
 
Još ga nisam ni sipala
 
a već sam njime opijena;
 
Večernji vetar donosi
 
zvuke zvona iz daljine.
 

Li Ćingdžao
 

 

 

 
 
 
 

 
 

 
 

Prijavite se za newsletter ______________________________

Kineski jezik i kultura ______________________________