Glavna uprava Hanbana (Confucius Institute) Univerzitet u Beogradu Univerzitet u Pekingu

Lutanja Kinom: Gostoprimljiv Šandung Vam želi dobrodošlicu

Provincija Šandung, nazvana po naseobini istočno od planina Taihang, pre dinastije Ćin bila je pod jurisdikcijom država Ći i Lu, te je po njima i dobila naziv koji je korišćen ranije – Ćilu. Provincija Šandung bogata je planinama i rekama, ali i istorijskim i kulturnim nalazištima, a tu je i topli, gostoljubivi narod iz Šandunga. Ta gostoljubivost postala je simbol turizma provincije Šandung.

 

Danas, Ambasada Narodne Republike Kine u Republici Srbiji Vas poziva u zajednički obilazak Šandunga, kako biste doživeli njegove veličanstvene prirodne pejzaže i jedinstvene običaje.

 

Provincija Šandung raznolika je po geografskom terenu: planine, brda, ravnice, močvare… Od različitih vrsta prirodnih sredina nastali su različiti prirodni pejzaži, čineći provinciju Šandung vrlo bogatom turističkim resursima. Duga geološka evolucija stvorila je planinu Tai (Taišan) u svoj svojoj veličanstvenosti, isprala je deltu Žute reke koja je plodna hiljadama kilometara i skoncentrisala „Božje delo“ u podzemni veliki kanjon Jišui.

 

Provincija Šandung ima veoma prijatnu klimu, a turistička sezona je tokom sva četiri godišnja doba. Na proleće se može otići do planine Lao (Laošana) u Ćingdaou, ili u šetnju zelenilom sa planine Vulijen u gradu Židžao, do parka Džungšan u Ćingdaou – kako bi se video trešnjin cvet. Ćingdao, Veihai i Jentai tokom leta su hladni i prijatni, tamošnje plaže su veoma popularne. Jesen je pogodna za odlazak u grad Tai’an, uspinjanje na planinu Tai (Taišan) zarad uživanja u najlepšem jesenjem lišću crvene boje i panoramskom pogledu na brda i planine. Šandung zimi okuplja mnoge ljubitelje skijanja, na skijanje se može otići u skijališta oko Đinana, a tu su još i izvori tople vode u Đimou, Jentaiju, Veihaiju… koje takođe vredi posetiti.

 

Bogato kulturno nasleđe provinciji Šandung ostavilo je građevine Tri Konfucija (svetilište, hram i svetu šumu) u znak sećanja na velikog filozofa i mudraca, rajsko mesto Penglai po uzoru na mit o Osam besmrtnika koji prelaze more, osvetničku priču o Odmetnicima iz močvare. Šarolika kulturna pozadina stvorila je gostoljubiv karakter ljudi iz Šandunga koji dočekuju prijatelje iz svih krajeva sveta.

 


 
Kancelarija Instituta Konfucije, usled trenutne epidemiološke situacije, radi skraćeno: ponedeljkom, sredom i četvrtkom od 9.30 do 13.30 časova, a ostalim danima radimo onlajn.

 
Za sva pitanja možete pisati na naš mejl institutkonfucije@fil.bg.ac.rs,
a odgovor možete očekivati u najkraćem mogućem roku.

 
PRIJAVA ZA HSK I HSKK ISPITE OTVORENA JE DO 8. NOVEMBRA 2021!
PRIJAVITE SE!!!
 

 
 
 
 

 
 

 
 

Prijavite se za newsletter ______________________________

Kineski jezik i kultura ______________________________