Glavna uprava Hanbana (Confucius Institute) Univerzitet u Beogradu Univerzitet u Pekingu

Lutanja Kinom: Estetika Orijenta – Kultura bambusa

Kultura bambusa u Kini ima dugu istoriju. Još otkako je narod kulture Hemudu počeo da koristi proizvode od bambusa, pre 7000 godina, Kinezi su s njim stvorili neraskidivu vezu. Kultura bambusa dugo je prožimala sve pore načina odevanja, obedovanja, stanovanja, prevoza i načina zabave kod Kineza. Postala je deo književnosti, muzike, slikarstva, religije, narodnih običaja i kineskih vrtova. Danas Vas Ambasada Narodne Republike Kine u Republici Srbiji poziva da uživate u onlajn izložbi fotografija Lutanja Kinom · Estetika Orijenta – Kultura bambusa.

 

Bambus je u Kini deo čiste, nezagađene grupe biljnog carstva, vrlo zahvalan i praktičan – dobar kao oruđe, ali i za umetničko stvaralaštvo. Tokom zime i proleća retko se nalazi, ali u velikoj meri obogaćuje ishranu Kineza. U Kini se smatra „plemićem, gospodinom“, ranije je bio jednako važan kao i sam život. Njime je dostizan ideal gospodina, ugledati bambus značilo je ugledati gospodina.

 

„Svet bambusa“ zelen je, tih i okružuje ga srećno raspoloženje. U Anđiju (Džeđijang), Čišuiju (Guidžou), Jibinu (Sičuan) i na drugim mestima raste deset hiljada hektara zelenog bambusa, time formirajući spektakularno more bambusa. Njegov „glas“ nesputan je i prirodan – melodičan, instrumenti od bambusa i dalje obogaćuju kinesku narodnu muziku. Njegova „umetnost“ ima širinu i dubinu, bitan je činilac kineske estetike. Njegova „upotreba“ je široka i raznovrsna. Posle više od hiljadu godina evolucije i promena, sve ono što bambus čini bambusom nastavlja da se razvija.

 

Ono što sledi je ulazak u svet bambusa, uživajmo u prelepom umetničkom konceptu kulture bambusa. Na samom kraju izložbe naići ćete na jednog njegovog velikog prijatelja, koji ga voli kao svoj život – naići ćete na izaslanika bambusa. Da li možete da pogodite ko je to?

 

 


 

Nemoj mi puniti pehar
 
prekrasnim vinom boje ćilibara,
 
Još ga nisam ni sipala
 
a već sam njime opijena;
 
Večernji vetar donosi
 
zvuke zvona iz daljine.
 

Li Ćingdžao
 

 

 

 
 
 
 

 
 

 
 

Prijavite se za newsletter ______________________________

Kineski jezik i kultura ______________________________