Glavna uprava Hanbana (Confucius Institute) Univerzitet u Beogradu Univerzitet u Pekingu

Kineski jezik: Spona među civilizacijama

Institut Konfucije u Beogradu obeležio je Dan kineskog jezika zajedno sa Učionicom Instituta Konfucije

 

U petak, 21. aprila u 14 časova po lokalnom vremenu, Institut Konfucije u Beogradu, zajedno sa svojom Učionicom sa sedištem u Filološkoj gimnaziji u Beogradu organizovao je događaj pod nazivom „Kineski jezik: Spona među civilizacijama“, koji je za cilj imao da posetiocima približi bogatu kinesku kulturu i jezik. Događaju su prisustvovali predstavnici Ambasade NR Kine u Srbiji, nastavnici Instituta Konfucije u Beogradu i preko pedeset nastavnika i učenika koji izučavaju kineski jezik.

 

Tokom proslave, održan je demo čas na temu znamenitosti i običaja Pekinga, a pored recitovanja poezije i pevanja kineskih pesama, održano je i predavanje o drevnim kineskim legendama koje su nam dale uvid u vešto ovladavanje kineskim jezikom kod učenika.
Nastavnice Instituta Konfucije u Beogradu, Vang Čujen i Džang Juening demonstrirale su učenicima kinesku tehniku rezanja papira i ručnog oslikavanja obeleživača za knjige, kao što su „Zec od žada pozdravlja proleće“ i „Proleće u prirodnom obliku“. Svaki učenik koji je prisustvovao proslavi imao je priliku da se oproba u ovim aktivnostima.

Savetnik za obrazovanje Ambasade NR Kine u Srbiji, gospodin Juen, pohvalio je entuzijazam naših učenika za izučavanje kineskog jezika i izrazio nadu da u budućnosti doprinesu produbljivanju prijateljskih odnosa između Kine i Srbije.
Gospodin Juen je svakom od učenika poklonio mali dar iz Ambasade, plišano nacionalno blago – džinovskog pandu.
Gospođa Đin Sjaolei, profesor i šef Instituta Konfucije u Beogradu, ohrbarila je učenike da se oprobaju u testu znanja kineskog jezika, HSK, nauče više o Kini i iskuse bogatu kinesku kulturu kroz različite aktivnosti, kao i učestvovanjem u Letnjem kampu, koji organizuje Institut Konfucije u Beogradu, s ciljem da se uspostavi spona među civilizacijama.

 

 


 

Nemoj mi puniti pehar
 
prekrasnim vinom boje ćilibara,
 
Još ga nisam ni sipala
 
a već sam njime opijena;
 
Večernji vetar donosi
 
zvuke zvona iz daljine.
 

Li Ćingdžao
 

 

 

 
 
 
 

 
 

 
 

Prijavite se za newsletter ______________________________

Kineski jezik i kultura ______________________________