Glavna uprava Hanbana (Confucius Institute) Univerzitet u Beogradu Univerzitet u Pekingu

Kineska Nova godina, godina bika, vodi Vas u onlajn obilazak šarolikog sveta dinastije Ćin: Ratnici od terakote – od prošlih vremena sve do danas

Tokom duge istorije kineske civilizacije, drevni narod Ćin je u 3. veku pre nove ere sabirao mudrost sveta i uvodio inovacije. Vrhunske zanatlije napravile su ratnike i konje od terakote za Mauzolej kineskog cara Ćin Ši Huanga – istorijsko i kulturno blago svetske klase, time snažno uticavši na čitav svet. Baš u vreme kineske Nove godine (Nove godine po lunarnom kalendaru), sa ciljem da prijateljima iz Srbije, kao i sunarodnicima iz Kine u Srbiji pruži tu prazničnu atmosferu, Ambasada Narodne Republike Kine u Republici Srbiji će, uz podršku Odeljenja za kulturu i turizam provincije Šaansi, 12. februara 2021. godine zvanično pokrenuti onlajn izložbu moderne umetnosti pod nazivom Ćin – Terakota ratnici – od prošlih vremena sve do danas.

Izložbu „nosi“ internet uz podršku tehnologije, pažljivo je kreiran onlajn sadržaj sa elementima kulture i turizma – time stvarajući sveobuhvatno i interaktivno izložbeno iskustvo, „oživljavajući ratnike od terakote“ i prateći Vas kroz vreme i prostor za vreme epidemije, a sve sa ciljem da uživate u jedinstvenoj kineskoj novogodišnjoj „onlajn“ gozbi sa karakteristikama provincije Šaansi.

 

Glavna tema izložbe su ratnici od terakote cara Ćin Ši Huanga, kao i prikupljanje istorijskih činjenica, nasleđa, umetnosti, kulturnog stvaralaštva i integrisanje različitih kulturnih elemenata, poput kineske Nove godine, srpskih običaja, kao i narodnih običaja provincije Šaansi. Ova izložba iz delova poput tradicionalnog svitka sa slikama koji se pred Vama otvaraju i nižu polako pripoveda prošlost i sadašnjost ratnika od terakote, okružujući plodove njihovog stvaralaštva. Sadržaj je podeljen u sedam većih kategorija: „Plime i oseke istorije“, „U poseti istorijskim mestima“, „Drevne umetničke tehnike“, „Kineska i zapadna umetnost“, „Na putu za Ćin“, „Kroz prošlost do sadašnjosti“ i „Neobični ritmovi“. Povezujući otkriće i istoriju ratnika od terakote, njihovo stvaralaštvo i tehnologiju, sa savremenom tehnologijom i inovativnim tehnikama, ljudima se dočarava veličanstveni šarm ratnika od terakote. Vreme trajanja izložbe je od početka kineske Nove godine do aprila meseca.

 

Možete putem sledećeg linka: http://srb-qin.topartsintermational.com/

…ili skeniranjem QR koda:

 

 

Započeti svoje putovanje kroz izvanrednu izložbu!

 


 

Nemoj mi puniti pehar
 
prekrasnim vinom boje ćilibara,
 
Još ga nisam ni sipala
 
a već sam njime opijena;
 
Večernji vetar donosi
 
zvuke zvona iz daljine.
 

Li Ćingdžao
 

 

 

 
 
 
 

 
 

 
 

Prijavite se za newsletter ______________________________

Kineski jezik i kultura ______________________________