Glavna uprava Hanbana (Confucius Institute) Univerzitet u Beogradu Univerzitet u Pekingu

Godina Konja (2014)

 

Prema kineskom lunarnom kalendaru, 2014. je godina drvenog zelenog konja. Veruje se da su godine obeležene ovim znakom vezane za promene, nastojanje da se postigne uravnoteženiji pristup prema svetu i ljudima i stalni napredak. U Kini godina zelenog konja počinje 31. januara 2014. godine. Pošto je element drveta dominantan, godina zelenog konja pruža ambijent koji svima omogućava više koncentracije, usredsređenja na bitne stvari života. Drvo rađa, donosi plodove, tako da se razdoblje od 31. januara 2014. do 18. februara 2015. opisuje kao period traganja za svojim snovima. Prema kineskom verovanju, mnoge osobe će biti ispunjenije u drugoj polovini 2014. godine, ali neki ljudi će zbog sopstvene pasivnosti i neodlučnosti propustiti darove sa neba – sreću. Zbog simbolike zelenog konja, tokom 2014. godine treba kombinovati elemente plave i zelene boje, ali i kombinaciju smeđe i sive boje.

 

Ustaljeno je verovanje i da su osobe rođene u znaku drvenog zelenog konja prijateljski nastrojene, drveni konj je nestrpljiviji od drugih „konja” (metalni, vodeni, vatreni, itd.). Ovaj tip konja je najrazboritiji, ali, kao i svi konji, odbija da neko njime dominira. Lako odbacuje staro i prihvata novo. On je snažan i ponosan, obazriv i oštrouman, veseo i plemenit.

7638809

 

Kinezi veruju da su nezadovoljavajuće kombinacije Konj-Zmija, Konj-Zec. Najbolje veze se ostvaruju sa Psima i Tigrovima.

 

Konj je simbol mudrosti, intelekta, razuma, svetlosti, odanosti.

 

U istočnim verovanjima konj se vezuje za čast, vlast i brigu.

 

Konj u snovima predskazuje različite događaje:

 

Ako ga vidite u daljini – radosna vest
Ako ga vodite za ular – potrebna vam je pomoć prijatelja
Ukoliko jašete konja – veliki uspeh
Galopiranje u snu – brzo ostvarenje želje
Kupiti konja – unosan posao

 

Za konje se vezuje i verovanje da nose duše umrlih.

 

Konja odlikuje izvanredna čvrstina karaktera: i u najvećim opasnostima i pred najvećim ispitima na kojima drugi padaju Konj ostaje nepokolebljivo veran sam sebi, svojim principima i odlukama.


 
Kancelarija Instituta Konfucije, usled trenutne epidemiološke situacije, radi skraćeno: ponedeljkom, sredom i četvrtkom od 9.30 do 13.30 časova, a ostalim danima radimo onlajn.

 
Za sva pitanja možete pisati na naš mejl institutkonfucije@fil.bg.ac.rs,
a odgovor možete očekivati u najkraćem mogućem roku.

 
PRIJAVA ZA HSK I HSKK ISPITE OTVORENA JE DO 8. NOVEMBRA 2021!
PRIJAVITE SE!!!
 

 
 
 
 

 
 

 
 

Prijavite se za newsletter ______________________________

Kineski jezik i kultura ______________________________