Glavna uprava Hanbana (Confucius Institute) Univerzitet u Beogradu Univerzitet u Pekingu

Bajkovit program akrobatske trupe: Sećanja iz grada hiljadu izvora vodi Vas u obilazak kineskog Đinana

Bajkovit program velikog tipa akrobatske trupe iz Đinana, kineske provincije Šandung, koji je pažljivo kreiran čitavih godinu dana, biće emitovan 11. februara 2021. u 22:00č na trećem programu Radio-televizije Srbije kao divan kulturni događaj koji je pripremila Ambasada Narodne Republike Kine u Republici Srbiji povodom proslave kineske Nove godine za prijatelje iz Srbije i i sunarodnike iz Kine u Srbiji! Uživajmo zajedno u šarolikom svetu kineske akrobatike i zajedno proslavimo Festival proleća.

 

 

Fantastična akrobatska predstava Sećanja iz grada hiljadu izvora izašla je iz okvira jasno utvrđenih tradicionalnih načina akrobatskih izvođenja i kroz tri dela samog programa: „O planinama i rekama • Grad hiljadu izvora“, „O ljudima i kulturi • Grad hiljadu izvora“ i „O budućnosti • Grad hiljadu izvora“ priča o istoriji, kulturi, poznatim ličnostima i običajima grada Đinana (poznat još i kao grad hiljadu izvora), koji pripada kineskoj provinciji Šandung. Kroz prostor i vreme, povezujući prošlost i sadašnjost, stvara se svet umetnosti ispunjen magijom, i time dočarava jedinstvena istorija i kultura Đinana.

 

Osetite šarm Grada hiljadu izvora

 

 

Iz perspektive grada hiljadu izvora i sa elementima izvora koji se provlače kroz performans, kroz takvo „talasasto“ kretanje prikazuje se kultura Ćilua (provincija Šandung), navodi se publika da prati muziku praoca, velikog Šuna, i priseti se, kao kroz san, sećanja iz hiljadugodišnjeg grada hiljadu izvora. Da doživi bojno polje koje je svojevremeno opisao Sing Ćiđi, probuđenu uzavrelu krv i žar odanosti đinanških muškaraca, oseti pesme iz snova Li Ćingdžao i opise romantičnih osećanja đinanških žena, da se vrati vremenu prosperiteta i topline okruga Ćušui, razigranosti đinanških izvora. Navodi se publika da zakorači i u prostor visoke tehnologije, započne putovanje kroz budućnost „pametnog“ grada hiljadu izvora.

 

Fokus na akrobatskim veštinama

 

 

Fokus čitavog performansa je na akrobacijama, koje kombinuju 12 vrsta akrobatskih veština: penjanje, veštine na biciklu, plameni krug, veštine sa stolicama, veštine sa svilenim trakama… Ovaj performans više puta je osvajao zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u akrobatici (Francuska), dobio je nagradu predsednika Francuske, nagradu Zlatni tigar sa Međunarodnog cirkuskog festivala u Džuhaiju, Zlatni slon sa Međunarodnog cirkuskog festivala u Španiji, nagradu Zlatni medved sa Međunarodnog festivala cirkuske umetnosti u Rusiji, kao i druga odlikovanja. Ovaj program koji okuplja međunarodno nagrađivane performanse i akrobatske veštine će oduševiti publiku.

 

Korišćenje vrhunske scenske tehnologije

 


Ceo program ne obuhvata samo uzbudljiv akrobatski performans, već i vizuelnu, promenljivu scensku umetnost. Performans Sećanja iz grada hiljadu izvora oslobađa se okova tradicionalne scenske lepote, pametno koristi velike LED (LED) ekrane koji se spuštaju i podižu, holografske projekcije, koje, u kombinaciji sa bajkovitim vizuelnim efektima kao iz snova, poetično dočaravaju sećanje iz Đinana, time stvarajući svet umetnosti ispunjen magijom. Putem malih ekrana, publika će moći da uživa u bogatim, magičnim promenama na sceni, ali i da sagleda istoriju i kulturu grada hiljadu izvora.

 

 

Pored toga, Sećanje iz grada hiljadu izvora prevazilazi okvire ustaljenih performansa kombinujući različite umetničke izraze poput ćinšua i kuaišua iz Šandunga, uličnog plesa, repa, mjuzikla… Kombinujući karakteristike starog Đinana sa šarmom klasicizma i savremenom tehnologijom, publici se dočarava fantastična zemlja snova iz grada hiljadu izvora.

 

 

Ostanite u toku!

 


 

Nemoj mi puniti pehar
 
prekrasnim vinom boje ćilibara,
 
Još ga nisam ni sipala
 
a već sam njime opijena;
 
Večernji vetar donosi
 
zvuke zvona iz daljine.
 

Li Ćingdžao
 

 

 

 
 
 
 

 
 

 
 

Prijavite se za newsletter ______________________________

Kineski jezik i kultura ______________________________