Pripremanje jiaozi povodom kineske Nove godine

 

Institut Konfucije je 16. februara 2013. godine, sedmog dana prvog meseca po lunarnom kalendaru, u kineskom restoranu organizovao dodelu diploma za srednjoškolce koji uče kineski jezik i tom prilikom im omogućio da učestvuju u pravljenju kineskih raviola, tzv. jiaozi, koji se tradicionalno spremaju i neizostavni su deo trpeze uoči dočeka Nove godine u Kini.

Nastavnici Instituta Konfucije su prvo upoznali prisutne đake sa običajima pravljenja kineskih jiaozi uoči dočeka nove godine u Kini. S obzirom da zavijanje jiaozi simbolizuje okupljanje bližnjih u sreći i blagostanju, svi članovi porodice učestvuju u njihovoj pripremi. Osim toga, u Kini se veruje da jiaozi donose dugovečnost i sreću, a pošto imaju oblik novčića koji se koristio u drevnoj Kini, veruje se i da donose bogatstvo i novac.

 

Nastavnici su prvo pokazali đacima kako se razvija testo uz pomoć oklagije i kako se puni nadevom, da bi potom svi prisutni đaci zavrnuli rukave i pridružili se daljem pravljenu kineskih jiaozi uz smeh i dobro raspoloženje.
Kada su gotove jiaozi su poslužene uz soja sos, sirće, susamovo ulje i druge začine i atmosfera je dostigla svoj vrhunac. Đaci nisu krili oduševljene što imaju priliku da probaju jiaozi koje su sami pripremali. Neki od njih su se po prvi put oprobali u spremanju hrane i pripremi kineskog jela, dok su mnogi tek sada imali priliku da probaju kineske raviole. Izrazili su zahvalnost Institutu Konfucije zbog organizovanja ovakvih aktivnosti i pružanju prilike da se upoznaju sa kineskim običajima tokom proslave Nove godine.

 

Prijavite se na naš newsletter

Uspešno ste se prijavili na našu newsletter listu.

Došlo je do greške prilikom slanja vašeg zahteva. Molimo pokušajte ponovo.

Institut Konfucije će koristiti informacije koje pružite u svrhu kreiranja newsletter liste i slanja informacija o aktuelnim događajima.