Dani Kine na Novom Beogradu

 

Institut Kofucije u Beogradu i Novobeogradska kulturna mreža su u cilju upoznavanja lokalnog stanovništva sa kineskom kulturom organizovali Dane Kine na Novom Beogradu 25-26. februara 2012. Tokom dva dana upriličen je niz aktivnosti: radionice kineske kaligrafije i slikarstva, izložba fotografija, promocija kineskog jezika i kaligrafije, promocija taiđija, projekcija kineskog filma, promocija kineskog kulinarstva, promocija knjige. Svečanoj ceremoniji otvaranja manifestacije Dani Kine na Novom Beogradu prisustvovali su rektor Univerziteta u Beogradu, prof. dr Branko Kovačević, nekadašnji ambasador R Srbije u NR Kini i dekan Univerziteta Singidunum Slobodan Unković i zamenik predsednika opštine Novi Beograd.

Dani Kine novobeogradska mreza

Ceremonija otvaranja Dani Kine na Novom Beogradu –

uvaženi gosti se obraćaju prisutnima

Dani Kine nbm 1

Radionica kaligrafije za decu sa Novog Beograda

dani Kine nbm2

Profesor kaligrafije podučava polaznike radionice kaligrafije za odrasle

 

Direktor Instituta Konfucije, prof. dr Radosav Pušić i direktor izdavačke kuće „Čigoja” 26. februara predstavili su knjigu, koju je priredio prof. dr Radosav Pušić, „Podnebesko carstvo”. „Podnebesko carstvo” je zbirka putopisa i tekstova o Kini u periodu od XVIII do XX veka, onako kako je ona izgledala u očima dvanaest viđenijih Srba koji su u tom period boravili u ovoj dalekoj zemlji.

 

dani Kine nbm3

Promocija knjige „Podnebesko carstvo“

 

Tokom večeri 26. februara održana je promocija taiđija. Učitelj taiđija iz Instituta Konfucije i učenici su zajedno vežbali taiđi, kineski boks i dobili veliki aplauz prisutne publike.

dani Kine nbm4

Učitelj taiđija iz Instituta Konfucije zajedno sa polaznicima vežba taiđi

 

Polazeći od činjenice da je kineska kuhinja veoma popularna u Srbiji, Institut Konfucije je povodom Dana Kine zajedno u saradnji sa kineskim restoranom „Kineski zid” i novobeogradskim restoranom „Vivio” organizovao 27. februara Dan kineske kuhinje. Gosti restorana Vivio imali su priliku da probaju neka od tradicionalnih kineskih jela, uživaju u autentičnoj kineskoj muzici, kineskim filmovima i  izložbi kineskog rezanog papira.

 

dani Kine nbm5

Glavni kuvar sa organizatorima Dana kineske kuhinje

i osobljem restorana Vivio

 

Prijavite se na naš newsletter

Uspešno ste se prijavili na našu newsletter listu.

Došlo je do greške prilikom slanja vašeg zahteva. Molimo pokušajte ponovo.

Institut Konfucije će koristiti informacije koje pružite u svrhu kreiranja newsletter liste i slanja informacija o aktuelnim događajima.