Institut Kofucije u Beogradu i Novobeogradska kulturna mreža su u cilju upoznavanja lokalnog stanovništva sa kineskom kulturom organizovali Dane Kine na Novom Beogradu 25-26. februara 2012. Tokom dva dana upriličen je niz aktivnosti: radionice kineske kaligrafije i slikarstva, izložba fotografija, promocija kineskog jezika i kaligrafije, promocija taiđija, projekcija kineskog filma, promocija kineskog kulinarstva, promocija knjige. Svečanoj ceremoniji otvaranja manifestacije Dani Kine na Novom Beogradu prisustvovali su rektor Univerziteta u Beogradu, prof. dr Branko Kovačević, nekadašnji ambasador R Srbije u NR Kini i dekan Univerziteta Singidunum Slobodan Unković i zamenik predsednika opštine Novi Beograd.
Ceremonija otvaranja Dani Kine na Novom Beogradu –
uvaženi gosti se obraćaju prisutnima
Radionica kaligrafije za decu sa Novog Beograda
Profesor kaligrafije podučava polaznike radionice kaligrafije za odrasle
Direktor Instituta Konfucije, prof. dr Radosav Pušić i direktor izdavačke kuće „Čigoja” 26. februara predstavili su knjigu, koju je priredio prof. dr Radosav Pušić, „Podnebesko carstvo”. „Podnebesko carstvo” je zbirka putopisa i tekstova o Kini u periodu od XVIII do XX veka, onako kako je ona izgledala u očima dvanaest viđenijih Srba koji su u tom period boravili u ovoj dalekoj zemlji.
Promocija knjige „Podnebesko carstvo“
Tokom večeri 26. februara održana je promocija taiđija. Učitelj taiđija iz Instituta Konfucije i učenici su zajedno vežbali taiđi, kineski boks i dobili veliki aplauz prisutne publike.
Učitelj taiđija iz Instituta Konfucije zajedno sa polaznicima vežba taiđi
Polazeći od činjenice da je kineska kuhinja veoma popularna u Srbiji, Institut Konfucije je povodom Dana Kine zajedno u saradnji sa kineskim restoranom „Kineski zid” i novobeogradskim restoranom „Vivio” organizovao 27. februara Dan kineske kuhinje. Gosti restorana Vivio imali su priliku da probaju neka od tradicionalnih kineskih jela, uživaju u autentičnoj kineskoj muzici, kineskim filmovima i izložbi kineskog rezanog papira.
Glavni kuvar sa organizatorima Dana kineske kuhinje
i osobljem restorana Vivio