Čajna ceremonija u Narodnom muzeju

Institut Konfucije u Beogradu je u saradnji sa Narodnim muzejom 2. februara organizovao radionicu na kojoj je izvedena demonstracija čajne ceremonije.

Veruje se da je čajna ceremonija (茶艺 cháyì)nastala još u vreme dinastije Tang, i da su u to vreme kineski monasi uz pomoć čajne ceremonije odavali počast prirodi. Danas se uz pomoć čajne ceremonije obeležavaju svečani trenuci, a može da se praktikuje i u svakodnevnom životu, a cilj je da okupi porodicu ili prijatelje i da svi zajednu uživaju u pripremi i ispijanju čaja. Čajna ceremonija posvećuje pažnju lepoti pet svetova, a to su listići čaja, voda za čaj, toplota odnosno zagrevanje vode, čajnik i šoljice kao i okruženje u kom se priprema čaj. Veoma je bitno da osoba koja priprema čaj bude smirena, i da uživa u samom procesu pripreme čaja, jer Kinezi veruju da se stav i raspoloženje onoga ko priprema čaj prenosi i na sam ukus čaja. Prema metodama pripreme, čaj se može podeliti u šest kategorija: zeleni čaj, crni čaj, ulong čaj, cvetni čaj, presovani čaj i beli čaj.

Na ovoj radionici, posetioci su se upoznali sa legendom o nastanku čaja, kulturom ispijanja i pripreme čaja u Kini, kao i sa vrstama čaja u Kini. Lektorka iz Kine, He Ping, je za prisutne pripremila tri vrste čaja: puer čaj, čaj od jasmina i zeleni čaj. Nakon demonstracije čajne ceremonije, posetioci su imali priliku i sami da se oprobaju u pripremi čaja. 

Lektorka He Ping za posetioce izvodi čajnu ceremoniju.

Posetioci su i sami mogli da se oprobaju u pripremi čaja

 

Prijavite se na naš newsletter

Uspešno ste se prijavili na našu newsletter listu.

Došlo je do greške prilikom slanja vašeg zahteva. Molimo pokušajte ponovo.

Institut Konfucije će koristiti informacije koje pružite u svrhu kreiranja newsletter liste i slanja informacija o aktuelnim događajima.