Institut Konfucije u Beogradu je u saradnji sa Narodnim muzejom 2. februara organizovao radionicu na kojoj je izvedena demonstracija čajne ceremonije.
Veruje se da je čajna ceremonija (茶艺 cháyì)nastala još u vreme dinastije Tang, i da su u to vreme kineski monasi uz pomoć čajne ceremonije odavali počast prirodi. Danas se uz pomoć čajne ceremonije obeležavaju svečani trenuci, a može da se praktikuje i u svakodnevnom životu, a cilj je da okupi porodicu ili prijatelje i da svi zajednu uživaju u pripremi i ispijanju čaja. Čajna ceremonija posvećuje pažnju lepoti pet svetova, a to su listići čaja, voda za čaj, toplota odnosno zagrevanje vode, čajnik i šoljice kao i okruženje u kom se priprema čaj. Veoma je bitno da osoba koja priprema čaj bude smirena, i da uživa u samom procesu pripreme čaja, jer Kinezi veruju da se stav i raspoloženje onoga ko priprema čaj prenosi i na sam ukus čaja. Prema metodama pripreme, čaj se može podeliti u šest kategorija: zeleni čaj, crni čaj, ulong čaj, cvetni čaj, presovani čaj i beli čaj.
Na ovoj radionici, posetioci su se upoznali sa legendom o nastanku čaja, kulturom ispijanja i pripreme čaja u Kini, kao i sa vrstama čaja u Kini. Lektorka iz Kine, He Ping, je za prisutne pripremila tri vrste čaja: puer čaj, čaj od jasmina i zeleni čaj. Nakon demonstracije čajne ceremonije, posetioci su imali priliku i sami da se oprobaju u pripremi čaja.
Lektorka He Ping za posetioce izvodi čajnu ceremoniju.
Posetioci su i sami mogli da se oprobaju u pripremi čaja