Glavna uprava Hanbana (Confucius Institute) Univerzitet u Beogradu Univerzitet u Pekingu

Radionica kaligrafije u Narodnom muzeju

 

Institut Konfucije u Beogradu je u saradnji sa Narodnim muzejom 12. januara 2019. godine održao radionicu kaligrafije za odrasle. Posetioci su se na radionici upoznali sa pravilima i stilovima kaligrafije. Pored toga, mogli su i sami da se oprobaju u ovoj drevnoj kineskoj veštini i da napišu dva kineska idioma.

Na radionici, Jovana Dubonjac, nastavnik kineskog jezika pri Institutu Konfucije posetiocima je objasnila šta je kaligrafija; koji je materijal potreban za kaligrafiju; kao i razvoj kaligrafskih stilova kroz istoriju. Nakon uvodnog predavanja, lektorka iz Kine, Wang Yue, posetiocima je pokazala pravilan način držanja četkice, kao i osnovne poteze ispisivanja kineskih karaktera. Nakon što su savladali osnove kaligrafije i kineskog pisma, posetioci su uz pomoć četkice, mastila i pirinčanog papira sami veoma uspešno napisali dva kineska idioma, 天地人和 tiān dì rén hé (priroda i čovek su u harmoniji) i 天人合一 tiān rén hé yī (čovek je sastavni deo prirode). 

Zbog velikog interesovanja za kaligrafiju, Institut Konfucije i Narodni muzej organizovaće još jednu radionicu 9. februara 2019. godine.

Uvodno predavanje – Šta je kaligrafija? 

Lektorka Wang Yue pokazuje osnovne

poteze ispisivanja kineskih karaktera

Posetioci pokazuju svoje kaligrafske ispise :

天地人和 i 天人合一


 

HSK / HSKK
 
Institut Konfucije u Beogradu i ove godine organizuje ispit svih nivoa HSK i HSKK. Ispit je u nedelju, 1. decembra 2019. Prijava se zatvara 5. novembra 2019.
U 2020. godini Institut Konfucije u Beogradu organizovaće polaganje ispita HSK u maju i decembru.
 

 

 
 
 
 

 
 

 
 

Prijavite se za newsletter ______________________________

Kineski jezik i kultura ______________________________