Glavna uprava Hanbana (Confucius Institute) Univerzitet u Beogradu Univerzitet u Pekingu

Predavanje u Biblioteci grada Beograda – Kako poslovati sa Kinom

 

U četvrtak, 30. maja u 19 časova, Zoran Bogdanović, vlasnik kompanije Starlink Enterprise Limited, održao je predavanje o svojim iskustvima tokom dvadesetogodišnjeg boravka i rada u Kini.

 

Zoran Bogdanović je posetiocima ispričao kako se od prvobitnog plana da u Kini ostane samo 2-3 meseca odlučio da u Kini ostane dvadeset godina, osnuje kompaniju, ali i porodicu, i kako je Kina za njega postala novi dom. Za tih dvadeset godina, Zoran je sarađivao sa brojnim kompanijama, te je svoja poslovna iskustva podelio sa posetiocima. Tokom boravka u Kini, Zoran je lično svedočio ekonomskom razvoju Kine, naglasivši da je veoma bitna činjenica da Kina svoj razvoj nije bazirala na učešću u ratnim sukobima, već isključivo na razvoju proizvodnje. Stoga je u Kini moguće nabaviti apsolutno sve što je stranim kompanijama potrebno. Tom prilikom je Zoran naveo primere robe koja je veoma aktuelna za izvoz, kao i gradove u kojima se ta roba proizvodi. Neki od najznačajnih gradova za proizvodnju i izvoz robe su:  Jivu(义乌), Guangdžou (广州) i Šendžen ( 深圳).

 

Posetioci su se na ovom predavanju upoznali i sa korporativnom kulturom Kineza. Zoran je posetiocima ispričao kako se sa Kinezima sklapa posao, koje poklone treba poklanjati kineskim partnerima, kako se predaje vizit karta, kao i kako izgleda čajna ceremonija prilikom sklapanja posla.

 

Pred sam kraj predavanja, Zoran je spomenuo i kulturnu razmenu između Kine i Srbije, te je naveo kako u Pekingu, kao i u drugim većim gradovima širom Kine ima sve više državljana Srbije koji rade na širenju srpske kulture, te su u tu svrhu organizovane razne izložbe, koncerti, predavanja, kao i škola srpskog jezika pri Ambasadi Republike Srbije u Pekingu.

  
“学而不思则罔 ,思而不学则殆”

 
,,Učiti a ne misliti je iluzorno,
misliti a ne učiti je opasno."
 

孔子
Konfucije
 

 
 
 
 

 
 

 
 

Prijavite se za newsletter ______________________________

Kineski jezik i kultura ______________________________