Glavna uprava Hanbana (Confucius Institute) Univerzitet u Beogradu Univerzitet u Pekingu

Predavanje u Biblioteci grada Beograda – Građanski rat posle građanskog rata: NR Kina i gerilske operacije CIA u Burmi (Mjanmaru) 1950-1954

Institut Konfucije u Beogradu i Biblioteka grada Beograda pozivaju Vas na predavanje dr Jovana Čavoškog pod nazivom ,,Građanski rat posle građanskog rata: NR Kina i gerilske operacije CIA u Burmi (Mjanmaru) 1950-1954″. Predavanje će se održati 17. aprila u 19 č. u Biblioteci grada Beograda.

Ovo predavanje bavi se važnom, ali dosta zaboravljenom temom tajnih operacija američkih, kineskih, burmanskih i tajvanskih obaveštajnih službi tokom ranih godina Hladnog rata. Iako je konačna pobeda KP Kine u građanskom ratu bila potpuna i neupitna, niko u tadašnjem kineskom ili burmanskom rukovodstvu nije očekivao scenario gde će se ranije bitke tog unutrašnjeg kineskog sukoba jednostavno preliti na teritoriju Burme (Mjanmara), ali sada vođene novom političkom logikom globalnog ideološkog sukoba oličenog u Hladnom ratu. Poražene nacionalističke trupe Čang Kaj Šeka, uživajući direktnu političku i materijalnu podršku SAD i njihovih azijskih saveznika, pronašle su utočište na teritoriji Burme (Mjanmara) odakle su nastavile da organizuju česte oružane napade duž kinesko-burmanske granice, uzaludno pokušavajući da promene tok istorije. Na taj način, ovi gerilci stvarali su velike probleme u odnosima između zvaničnog Pekinga i Ranguna, često preteći da dalje destabilizuju situaciju u čitavoj Jugoistočnoj Aziji.

  Konačni debakl ove tajne operacije CIA doveo je do dalje stabilizacije odnosa između Kine i Burme (Mjanmara), otvorivši tako novu fazu saradnje između te dve zemlje, dok su se poraženi Čang Kaj Šekovi generali još više povukli u džungle i tamo stvorili ozloglašeni „Zlatni trougao“.

  Ovo predavanje se prevashodno zasniva na istraživanjima koja je dr Jovan Čavoški obavio u arhivima u NR Kini, Mjanmaru i SAD.

Ulaz je slobodan. Dobro došli! 

 


 

HSK / HSKK
 
Institut Konfucije u Beogradu i ove godine organizuje ispit svih nivoa HSK i HSKK. Ispit je u nedelju, 1. decembra 2019. Počnite na vreme da se spremate za ispit i pratite naše objave da biste znali kada počinje prijava...
U 2020. godini Institut Konfucije u beogradu organizovaće polaganje ispita HSK u maju i decembru.
 

 

 
 
 
 

 
 

 
 

Prijavite se za newsletter ______________________________

Kineski jezik i kultura ______________________________