Glavna uprava Hanbana (Confucius Institute) Univerzitet u Beogradu Univerzitet u Pekingu

Predavanje u Biblioteci grada Beograda – Građanski rat posle građanskog rata: NR Kina i gerilske operacije CIA u Burmi (Mjanmaru) (1950-1954)

U sredu, 17. aprila u 19 časova, u prostorijama Biblioteke grada Beograda, dr Jovan Čavoški, naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije održao je predavanje na temu  Građanski rat posle građanskog rata: NR Kina i gerilske operacije CIA u Burmi (Mjanmaru) (1950-1954).

Predavanju je prisustvovalo preko 40 posetilaca koji su imali priliku da čuju priču o tajnim operacijama američkih, kineskih, burmanskih i tajvanskih obaveštajnih službi tokom ranih godina Hladnog rata. Dr Jovan Čavoški je posetiocima približio priču o godinama kada su poražene nacionalističke trupe Čang Kaj Šeka, uživajući direktnu političku i materijalnu podršku SAD i njihovih azijskih saveznika, pronašle utočište na teritoriji Burme (Mjanmara).

Predavanje se završilo pričom o debaklu ove operacije, čiji je rezultat bio poboljšanje odnosa između Kine i Burme (Mjanmara), a kasnije i njihove saradnje. Dr Jovan Čavoški je takođe pominjao i položaj Jugoslavije u tom momentu, što je posetiocima priču učinilo još interesantnijom.

Posetioci su nakon održanog predavanja imali priliku da porazgovaraju sa predavačem i postave mu nekoliko pitanja. Predavanje dr Jovana Čavoškog se prevashodno zasniva na istraživanjima arhivske građe NR Kine, Mjanmara i SAD-a.

Dr Jovan Čavoški, naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije


 
Moje reči je lako razumeti,
lako ih je ostvariti.
 
Na svetu nema onoga ko ih razume,
nema ko da ih ostvari.
 
Lao Ci

 

 
 
 
 

 
 

 
 

Prijavite se za newsletter ______________________________

Kineski jezik i kultura ______________________________