Glavna uprava Hanbana (Confucius Institute) Univerzitet u Beogradu Univerzitet u Pekingu

Predavanje u Biblioteci grada Beograda – Građanski rat posle građanskog rata: NR Kina i gerilske operacije CIA u Burmi (Mjanmaru) (1950-1954)

U sredu, 17. aprila u 19 časova, u prostorijama Biblioteke grada Beograda, dr Jovan Čavoški, naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije održao je predavanje na temu  Građanski rat posle građanskog rata: NR Kina i gerilske operacije CIA u Burmi (Mjanmaru) (1950-1954).

Predavanju je prisustvovalo preko 40 posetilaca koji su imali priliku da čuju priču o tajnim operacijama američkih, kineskih, burmanskih i tajvanskih obaveštajnih službi tokom ranih godina Hladnog rata. Dr Jovan Čavoški je posetiocima približio priču o godinama kada su poražene nacionalističke trupe Čang Kaj Šeka, uživajući direktnu političku i materijalnu podršku SAD i njihovih azijskih saveznika, pronašle utočište na teritoriji Burme (Mjanmara).

Predavanje se završilo pričom o debaklu ove operacije, čiji je rezultat bio poboljšanje odnosa između Kine i Burme (Mjanmara), a kasnije i njihove saradnje. Dr Jovan Čavoški je takođe pominjao i položaj Jugoslavije u tom momentu, što je posetiocima priču učinilo još interesantnijom.

Posetioci su nakon održanog predavanja imali priliku da porazgovaraju sa predavačem i postave mu nekoliko pitanja. Predavanje dr Jovana Čavoškog se prevashodno zasniva na istraživanjima arhivske građe NR Kine, Mjanmara i SAD-a.

Dr Jovan Čavoški, naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije 
U toku je prijavljivanje za ispite HSK i HSKK, koji će se održati u nedelju, 6. decembra 2020. godine.

 
Prijavljivanje se zatvara u petak 30. oktobra tekuće godine.
 

 

 

 
 
 
 

 
 

 
 

Prijavite se za newsletter ______________________________

Kineski jezik i kultura ______________________________