Glavna uprava Hanbana (Confucius Institute) Univerzitet u Beogradu Univerzitet u Pekingu

Predavanje u Biblioteci grada Beograda – Ćigong u svakodnevnom životu

 

Institut Konfucije u Beogradu je 10. oktobra 2019. godine u prostorijama Biblioteke grada Beograda organizovao predavanje na temu ,,Ćigong u svakodnevnom životu“. Predavanje je držao Saša Balanesković, direktor Ćigong saveza Srbije. 

 

Predavač je posetiocima predstavio istoriju ćigonga, objasnio je kako se ćigong razvio iz animizma i šamanizma, kao i to da ćigong (qi gong) predstavlja zbirno ime za različite kineske prakse i sisteme očuvanja i poboljšanja zdravlja. Predavač je pomenuo i pet elemenata promene (wu xing), koji predstavljaju jednu od osnovnih teorija tradicionalne kineske medicine ali i ćigonga i tzv. unutrašnjih borilačkih veština. Na predavanju je bilo reči i o plesovima koje su ljudi osmislili kako bi razbili (blokove) i otklonili (stagnaciju), gde su se pokreti „plesa“ koristili kako bi pospešili cirkulaciju ćija i krvi, ojačali i učinili tetive fleksibilnim, i vežbali kosti i zglobove. Takođe, pomenuta je i neizbežna interakcija 5 elemenata (drvo, vatra, zemlja, metal i voda) preko koje se mogu objasniti i odnosi i razlozi disbalansa emocija, zdravlja i protoka životne energije u telu.  Pred kraj predavanja, predavač je pokazao nekoliko osnovnih pokreta ćigonga, koje su posetioci vrlo brzo savladali, i na taj način se bolje upoznali sa ćigongom.

 


 

HSK / HSKK
 
Institut Konfucije u Beogradu i ove godine organizuje ispit svih nivoa HSK i HSKK. Ispit je u nedelju, 1. decembra 2019. Prijava se zatvara 5. novembra 2019.
U 2020. godini Institut Konfucije u Beogradu organizovaće polaganje ispita HSK u maju i decembru.
 

 

 
 
 
 

 
 

 
 

Prijavite se za newsletter ______________________________

Kineski jezik i kultura ______________________________