Glavna uprava Hanbana (Confucius Institute) Univerzitet u Beogradu Univerzitet u Pekingu

Otvaranje Kineskog kutka u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ u Nišu

Nakon višegodišnje saradnje Instituta Konfucije u Beogradu i Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ u Nišu, potpisan je sporazum o osnivanju Kineskog kutka u prostorijama Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ u Nišu. Kutak je namenjen ljubiteljima kineskog jezika i kulture grada Niša, koji će imati priliku da u savremeno opremljenoj učionici pohađaju časove kineskog jezika i upoznaju se sa različitim aspektima ove drevne civilizacije.

Svečano otvaranje Kineskog kutka održano je 8. februara 2019. godine, uz prisustvo predstavnika Ambasade NR Kine, generalnog konzula gospodina Džang Ćingsunga (Zhang Qingsong) i gospođe Gao Sjuhe (Gao Xuhe) i brojnih zvanica grada Niša. Direktor Instituta Konfucije u Beogradu, prof. dr Radosav Pušić, direktorka Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ u Nišu, Sonja Šuković, i članica Gradskog veća za kulturu grada Niša, Jelena Mitrovska, obratili su se prisutnim gostima i iskazali zadovoljstvo zbog postignutog cilja, a to je otvaranja učionice u kojoj će ljubitelji kineske kulture moći da se, pored časova kineskog jezika, upoznaju sa Kinom preko niza kulturnih aktivnosti koje će biti organizovane u ovom prostoru.

Svečani program otvorili su učenici gimnazija „Stevan Sremac“ i „9. maj“, koji već pola godine uče kineski jezik. Oni su izveli kinesku numeru „Nedostaješ mi“. Učenici osnovnih škola „Sveti Sava“ i „Ratko Vukićević“ recitovali su pesmu Jovana Jovanovića Zmaja „Kaži mi kaži “ na srpskom i kineskom jeziku. Nakon svečanog otvaranja, za učenike je u prostorijama kutka organizovana radionica rezanja papira.

Za ostale goste upriličeno je predavanje o kineskoj veštini ćigong za očuvanje zdravlja, koje je održao predsednik Ćigong saveza Srbije, Saša Balanesković. Gospodin Balanesković je upoznao prisutne o osnovnim karakteristikama ove drevne veštine, uz demonstraciju nekoliko jednostavnih vežbi.

Direktor Instituta Konfucije u Beogradu, prof. dr Radosav Pušić, i direktorka Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ u Nišu, Sonja Šuković, potpisali su sporazum o otvaranju Kineskog kutka

Učenici kineskog jezika pripremili su recitaciju pesme ,,Kaži mi kaži“  na srpskom i kineskom jeziku

Radionica rezanog papira

Predsednik Ćigong Saveza Srbije, Saša Balanesković, održao je predavanje o zdravstvenom ćigongu


 

HSK / HSKK
 
Institut Konfucije u Beogradu i ove godine organizuje ispit svih nivoa HSK i HSKK. Ispit je u nedelju, 1. decembra 2019. Počnite na vreme da se spremate za ispit i pratite naše objave da biste znali kada počinje prijava...
U 2020. godini Institut Konfucije u beogradu organizovaće polaganje ispita HSK u maju i decembru.
 

 

 
 
 
 

 
 

 
 

Prijavite se za newsletter ______________________________

Kineski jezik i kultura ______________________________