Glavna uprava Hanbana (Confucius Institute) Univerzitet u Beogradu Univerzitet u Pekingu

Lutanja Kinom: Prelepi Junan

Ambasada Narodne Republike Kine u Republici Srbiji i Odeljenje za propagandu provincije Junan vode Vas u obilazak šarolikog Junana!

 

Kineska provincija Junan nalazi se na jugozapadu Kine, preseca je severni povratnik (Rakova obratnica), u njoj se nalazi planinski venac Junling i dolina reke Juen. Na ovom prostoru od 394 000 kvadratnih kilometara teren je složen i raznolik, tu se uzdižu i planine Hengduan, šest glavnih rečnih sistema i devet velikih jezera pogodni su i za kretanje i za mirovanje. Nadmorska visina koja varira od 76.4 m do 6740 m omogućava provinciji Junan da obuhvati skoro sve vrste kopnenih ekosistema, sa izuzetkom okeana i pustinja, što dovodi do velike biološke raznovrsnosti.

 

Šareni Junan

Terasasta pirinčana polja u Junanu

 

Čarobna zemlja provincije Junan puna je vitalnosti i životne energije. Egzotično cveće i retko bilje blistaju divnim, raskošnim bojama tokom sva četiri godišnja doba. Brojnim biljnim i životinjskim vrstama odražava se bogata fauna i flora, jedno je od 34 mesta na svetu sa najbogatijim živim vrstama. Provincija Junnan poznata je širom sveta kao “Banka gena biljnih i životinjskih vrsta”, Edenski vrt zemaljskih stvorenja.

 

 

 

Kamena šuma u Junanu

 

Tokom dugog procesa istorijskog razvoja, 26 etničkih grupa u Junanu već je naviklo da žive u harmoniji sa prirodom. Tradicionalna kultura proizvodnje i kultura života usko je povezana sa biološkom raznolikošću i stvara harmoniju čoveka sa prirodom.

 

                                                                                                         Etničke grupe Junana

 

Cveće Junana neraskidivo je povezano sa životima ljudi, konstantno je tokom sva četiri godišnja doba, a njegova šarolikost ne samo da ukrašava ljudske živote, već i njihove trpeze, odeću i kulturno nasleđe. Iz tog razloga je Dounan najveće azijsko tržište svežeg cveća, čineći da cveće iz Junana cveta širom zemlje, koračajući ka svetu.

 

 

(Sav materijal skinut je sa interneta)

 

Odeljenje za propagandu provincije Junan dostavlja i video o ovoj očaravajućoj provinciji:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  
U toku je prijavljivanje za ispite HSK i HSKK, koji će se održati u nedelju, 6. decembra 2020. godine.

 
Prijavljivanje se zatvara u petak 30. oktobra tekuće godine.
 

 

 

 
 
 
 

 
 

 
 

Prijavite se za newsletter ______________________________

Kineski jezik i kultura ______________________________