Glavna uprava Hanbana (Confucius Institute) Univerzitet u Beogradu Univerzitet u Pekingu

Lutanja Kinom: Lepota Sičuana (nematerijalno kulturno nasleđe)

Povodom Dana kulturne i prirodne baštine koji se obeležava u Kini 2020. godine, Ambasada Narodne Republike Kine u Republici Srbiji zajedno sa Kancelarijom za kulturu i turizam provincije Sičuan organizovala je onlajn izložbu pod imenom „Rajska provincija Sičuan – onlajn uživanje u nematerijalnom kulturnom nasleđu“. Najobičnijim „pomeranjem prstiju“ će tako svaki strani i domaći onlajn prijatelj moći da sa Clouda upozna lepotu Sičuana.

 

LEPOTA VATRE

 

Bljuvanje vatre, kao deo opere iz Sičuana posebna je egzibicija izvođača kineske opere izvođena u cilju naglašavanja scenskog efekta, što vernijeg dočaravanja scene i privlačenja publike.

Singjang grnčarija vrsta je grnčarije koja se pravi u okrugu Singjang provincije Sičuan od gline i ugljenog pepela i peče na temperaturi višoj od 1000°C. Singjang grnčarija ima jednostavnu teksturu, otpornost na koroziju, kao i na hemikalije (kiseline i lužine), nema hemijske reakcije i ukoliko se na pogrešan način skladišti i čuva, ne menja kvalitet.

 

LEPOTA SVETLA

 

Festival lampiona, koji se održava poslednjih dana Kineske nove godine, tradicionalna je, narodna i masovna manifestacija. Cigung festival lampiona najpoznatiji je po samoj Izložbi svetla u okviru Festivala lampiona. Scena je veličanstvena i bogata neobičnim raznobojnim lampionima.

Prilikom izrade lutaka za Langdžong pozorište senki često vidimo veliko umeće, veštinu u izrezivanju papira. Konture su bez nabora i suptilne, izrezana figura ostaje čvrsta, njena senka ima postojanu strukturu, divan i prefinjen oblik sa snažnom lokalnom obojenošću.

 

LEPOTA PLESA

 

Šaroliki zmaj iz Jutana (Ludžou, Sičuan) poznat još i kao “razigrani zmaj sa Istoka” po svojoj dugoj istoriji i romantičnom performansu. Od davnih vremena sve do sada, tokom svakog važnijeg festivala, venčanja ili sahrane, lokalci izvode ples šarolikog zmaja.

Guodžuang ples vrsta je tradicionalnog plesa koji je popularan u oblasti Tibeta. Ovaj ples koji se menjao sa razvojem tibetanskog društva kroz istoriju, ne samo da oslikava pesmu i ples koja se čuje i vidi prilikom uzgajanja ječma, predenja vune, hranjenja stoke, proizvodnje vina… već oslikava i tibetanske običaje prilikom ceremonije venčanja, izgradnje novih domova i dočekivanja gostiju.

 

LEPOTA ODEVANJA

 

Na tibetansku odeću snažno su uticali prirodni uslovi, privredna proizvodnja i kulturna razmena tokom procesa njenog formiranja i razvoja tibetanskog načina odevanja. Zbog razlike u područjima, postoji i velika razlika u materijalima i procesu izrade tibetanske odeće; ali su stilovi svi slični. Osnovne karakteristike tibetanskog načina odevanja su dugi reveri, širok struk i dugi rukavi, bez dugmadi.

Odeća naroda Ćijang predstavnik je njihovog načina odevanja. Drevni narod Ćijang uglavnom je nosio odeću nalik ogrtačima, a razlikovala se tokom različitih istorijskih perioda. U suštini, odeća naroda Ćijang menjala se sa promenama životne sredine i uslova za život.

 

LEPOTA UKUSA

 

Tradicionalna tehnika proizvodnje Ludžou Laođijao vina među članovima vinske intustrije u Kini nosi titulu “živog” kulturnog relikta. Tipičan je primer tehnologije proizvodnje vina i vinske kulture u Kini. I pored toga što je nauka danas visoko razvijena, teško je zameniti je savremenom tehnologijom.

Pisijen sos od crvenog pasulja, ljuti specijalitet okruga Pidu (Čengdu) jedan je od najpopularnijih dodataka jelu u Kini. Sastojci su čili ulje, krupno naseckane čili papričice; karakteriše ga ljutina, a u ustima za sobom ostavlja slatkasti ukus. Često je sastavni deo recepata provincije Sičuan.

 

 

 


 
Kancelarija Instituta Konfucije, usled trenutne epidemijske situacije, radi skraćeno: ponedeljkom, sredom i četvrtkom od 9 do 13 č, a ostalim danima radimo onlajn.

 
Za sva pitanja možete pisati na naš mejl institutkonfucije@fil.bg.ac.rs,
a odgovor možete očekivati u najkraćem mogućem roku.

 

 

 
 
 
 

 
 

 
 

Prijavite se za newsletter ______________________________

Kineski jezik i kultura ______________________________