Glavna uprava Hanbana (Confucius Institute) Univerzitet u Beogradu Univerzitet u Pekingu

Lutanja Kinom: Lepota Sičuana (nematerijalno kulturno nasleđe)

Povodom Dana kulturne i prirodne baštine koji se obeležava u Kini 2020. godine, Ambasada Narodne Republike Kine u Republici Srbiji zajedno sa Kancelarijom za kulturu i turizam provincije Sičuan organizovala je onlajn izložbu pod imenom „Rajska provincija Sičuan – onlajn uživanje u nematerijalnom kulturnom nasleđu“. Najobičnijim „pomeranjem prstiju“ će tako svaki strani i domaći onlajn prijatelj moći da sa Clouda upozna lepotu Sičuana.

 

LEPOTA VATRE

 

Bljuvanje vatre, kao deo opere iz Sičuana posebna je egzibicija izvođača kineske opere izvođena u cilju naglašavanja scenskog efekta, što vernijeg dočaravanja scene i privlačenja publike.

Singjang grnčarija vrsta je grnčarije koja se pravi u okrugu Singjang provincije Sičuan od gline i ugljenog pepela i peče na temperaturi višoj od 1000°C. Singjang grnčarija ima jednostavnu teksturu, otpornost na koroziju, kao i na hemikalije (kiseline i lužine), nema hemijske reakcije i ukoliko se na pogrešan način skladišti i čuva, ne menja kvalitet.

 

LEPOTA SVETLA

 

Festival lampiona, koji se održava poslednjih dana Kineske nove godine, tradicionalna je, narodna i masovna manifestacija. Cigung festival lampiona najpoznatiji je po samoj Izložbi svetla u okviru Festivala lampiona. Scena je veličanstvena i bogata neobičnim raznobojnim lampionima.

Prilikom izrade lutaka za Langdžong pozorište senki često vidimo veliko umeće, veštinu u izrezivanju papira. Konture su bez nabora i suptilne, izrezana figura ostaje čvrsta, njena senka ima postojanu strukturu, divan i prefinjen oblik sa snažnom lokalnom obojenošću.

 

LEPOTA PLESA

 

Šaroliki zmaj iz Jutana (Ludžou, Sičuan) poznat još i kao “razigrani zmaj sa Istoka” po svojoj dugoj istoriji i romantičnom performansu. Od davnih vremena sve do sada, tokom svakog važnijeg festivala, venčanja ili sahrane, lokalci izvode ples šarolikog zmaja.

Guodžuang ples vrsta je tradicionalnog plesa koji je popularan u oblasti Tibeta. Ovaj ples koji se menjao sa razvojem tibetanskog društva kroz istoriju, ne samo da oslikava pesmu i ples koja se čuje i vidi prilikom uzgajanja ječma, predenja vune, hranjenja stoke, proizvodnje vina… već oslikava i tibetanske običaje prilikom ceremonije venčanja, izgradnje novih domova i dočekivanja gostiju.

 

LEPOTA ODEVANJA

 

Na tibetansku odeću snažno su uticali prirodni uslovi, privredna proizvodnja i kulturna razmena tokom procesa njenog formiranja i razvoja tibetanskog načina odevanja. Zbog razlike u područjima, postoji i velika razlika u materijalima i procesu izrade tibetanske odeće; ali su stilovi svi slični. Osnovne karakteristike tibetanskog načina odevanja su dugi reveri, širok struk i dugi rukavi, bez dugmadi.

Odeća naroda Ćijang predstavnik je njihovog načina odevanja. Drevni narod Ćijang uglavnom je nosio odeću nalik ogrtačima, a razlikovala se tokom različitih istorijskih perioda. U suštini, odeća naroda Ćijang menjala se sa promenama životne sredine i uslova za život.

 

LEPOTA UKUSA

 

Tradicionalna tehnika proizvodnje Ludžou Laođijao vina među članovima vinske intustrije u Kini nosi titulu “živog” kulturnog relikta. Tipičan je primer tehnologije proizvodnje vina i vinske kulture u Kini. I pored toga što je nauka danas visoko razvijena, teško je zameniti je savremenom tehnologijom.

Pisijen sos od crvenog pasulja, ljuti specijalitet okruga Pidu (Čengdu) jedan je od najpopularnijih dodataka jelu u Kini. Sastojci su čili ulje, krupno naseckane čili papričice; karakteriše ga ljutina, a u ustima za sobom ostavlja slatkasti ukus. Često je sastavni deo recepata provincije Sičuan.

 

 

  
Kancelarija Instituta Konfucije će, usled trenutne epidemiološke situacije, od 16. novembra pa do daljnjeg raditi skraćeno, ponedeljkom, sredom i četvrtkom od 9 do 14 č.

 
Za sva pitanja i dalje nam možete pisati na naš mejl, a sekretar Instituta će vam blagovremeno odgovoriti ili sa institutskog ili sa ličnog mejla.

 

 

 

 
 
 
 

 
 

 
 

Prijavite se za newsletter ______________________________

Kineski jezik i kultura ______________________________