Pripremanje jiaozi povodom kineske Nove godine

 

Institut Konfucije je 16. februara 2013. godine, sedmog dana prvog meseca po lunarnom kalendaru, u kineskom restoranu organizovao dodelu diploma za srednjoškolce koji uče kineski jezik i tom prilikom im omogućio da učestvuju u pravljenju kineskih raviola, tzv. jiaozi, koji se tradicionalno spremaju i neizostavni su deo trpeze uoči dočeka Nove godine u Kini.

Nastavnici Instituta Konfucije su prvo upoznali prisutne đake sa običajima pravljenja kineskih jiaozi uoči dočeka nove godine u Kini. S obzirom da zavijanje jiaozi simbolizuje okupljanje bližnjih u sreći i blagostanju, svi članovi porodice učestvuju u njihovoj pripremi. Osim toga, u Kini se veruje da jiaozi donose dugovečnost i sreću, a pošto imaju oblik novčića koji se koristio u drevnoj Kini, veruje se i da donose bogatstvo i novac.

 

Nastavnici su prvo pokazali đacima kako se razvija testo uz pomoć oklagije i kako se puni nadevom, da bi potom svi prisutni đaci zavrnuli rukave i pridružili se daljem pravljenu kineskih jiaozi uz smeh i dobro raspoloženje.
Kada su gotove jiaozi su poslužene uz soja sos, sirće, susamovo ulje i druge začine i atmosfera je dostigla svoj vrhunac. Đaci nisu krili oduševljene što imaju priliku da probaju jiaozi koje su sami pripremali. Neki od njih su se po prvi put oprobali u spremanju hrane i pripremi kineskog jela, dok su mnogi tek sada imali priliku da probaju kineske raviole. Izrazili su zahvalnost Institutu Konfucije zbog organizovanja ovakvih aktivnosti i pružanju prilike da se upoznaju sa kineskim običajima tokom proslave Nove godine.