Glavna uprava Hanbana (Confucius Institute) Univerzitet u Beogradu Univerzitet u Pekingu

Radionice kaligrafije u Narodnom muzeju

Institut Konfucije u Beogradu je 9. februara 2019. godine, u saradnji sa Narodnim muzejom, organizovao dve radionice: radionicu kaligrafije za decu i radionicu kaligrafije za odrasle. Obe radionice su nastale kao rezultat saradnje Instituta Konfucije u Beogradu i Narodnog muzeja u sklopu izložbe Sva lica kulture: Slikarstvo i život učenjaka drevne Kine.

Posetioci su na radionicama imali priliku da čuju priču o nastanku i razvoju kaligrafije u Kini, kao i legende i anegdote o nastanku kineskog pisma i poznatom kineskom kaligrafu Vang Sidžiju (Wang Xizhi), ali i da se upoznaju sa priborom potrebnim za kaligrafiju. Nakon uvodnog predavanja, lektorka iz Kine, Vang Jue (Wang Yue), je posetiocima pokazala kako se pravilno drži četkica, a nakon toga i kako se ispisuju kineski karakteri. Deca su imala priliku da ispišu karaktere 人rén (čovek) i 日rì (sunce), dok su stariji posetioci imali priliku da napišu dva kineska idioma, 天地人和 tiān dì rén hé (priroda i čovek su u harmoniji) i 天人合一 tiān rén hé yī (čovek je sastavni deo prirode). 

Nakon radionice kaligrafije, posetioci su mogli i da pogledaju gostujuću izložbu Nacionalnog muzeja Kine, Sva lica kulture: Slikarstvo i život učenjaka drevne Kine. 

Lektorka iz Kine, Vang Jue, pokazuje učenicima kako se pravilno drži četkica za kaligrafiju

Deca ponosno pokazuju svoje radove

Radionica kaligrafije za odrasle – uvodno predavanje

Lektorka Vang Jue pokazuje posetiocima ispisivanje kineskih karaktera 人,天,地 i 和

Nastavnik Instituta Konfucije u Beogradu objašnjava posetiocima pravila ispisa kineskih karaktera

Posetioci pokazuju svoje kaligrafske ispise


 

HSK / HSKK
 
Institut Konfucije u Beogradu i ove godine organizuje ispit svih nivoa HSK i HSKK. Ispit je u nedelju, 1. decembra 2019. Počnite na vreme da se spremate za ispit i pratite naše objave da biste znali kada počinje prijava...
U 2020. godini Institut Konfucije u beogradu organizovaće polaganje ispita HSK u maju i decembru.
 

 

 
 
 
 

 
 

 
 

Prijavite se za newsletter ______________________________

Kineski jezik i kultura ______________________________