Glavna uprava Hanbana (Confucius Institute) Univerzitet u Beogradu Univerzitet u Pekingu

Predavanje u Narodnom muzeju – Telo kao ishodište starokineske filozofije

Profesor Pušić, direktor Instituta Konfucije u Beogradu, je 7. februara 2019. godine održao predavanje u Narodnom muzeju na temu Telo kao ishodište starokineske filozofije. Predavanje je održano u saradnji sa Narodnim muzejom, u sklopu izložbe Sva lica kulture: Slikarstvo i život učenjaka drevne Kine.

Na ovom predavanju, posetioci su imali priliku da čuju interesantnu priču o telu kao pojmu kineske filozofije, odnosno na koji način telo kao pojam percipiraju taoizam i konfucijanstvo, kao i o odnosu tradicionalne kineske medicine i tela. Profesor Pušić je govorio i o verovanju koje je od davnina poznato u Kini, a to je da su svi procesi u telu u direktnoj vezi sa kosmičkom energijom, koja se na kineskom naziva ći (qi).  Mešanje ova dva elementa dovodi do momenta koji se u zapadnoj kulturi naziva formiranje ličnosti, persone, odnosno lika. Pored priče o telu kao ishodištku starokineske filozofije, posetioci su imali prilike da nakon predavanja sa profesorom razgovaraju o Kini i postavljaju dodatna pitanja.

Nakon predavanja, svi posetioci predavanja su pozvani da posete i gostujuću izložbu Nacionalnog muzeja Kine, Sva lica kulture: Slikarstvo i život učenjaka drevne Kine.


 

Ko zna dokle može,
bogat je.
Ko snažno stremi,
strastima se podaje.
Ko koren ne izgubi,
dugovečan je.
Ko umre a smrt ga ne zakloni,
besmrtan je.

Lao Ci

 

 
 
 
 

 
 

 
 

Prijavite se za newsletter ______________________________

Kineski jezik i kultura ______________________________