Glavna uprava Hanbana (Confucius Institute) Univerzitet u Beogradu Univerzitet u Pekingu

Predavanje u Narodnom muzeju – Telo kao ishodište starokineske filozofije

Profesor Pušić, direktor Instituta Konfucije u Beogradu, je 7. februara 2019. godine održao predavanje u Narodnom muzeju na temu Telo kao ishodište starokineske filozofije. Predavanje je održano u saradnji sa Narodnim muzejom, u sklopu izložbe Sva lica kulture: Slikarstvo i život učenjaka drevne Kine.

Na ovom predavanju, posetioci su imali priliku da čuju interesantnu priču o telu kao pojmu kineske filozofije, odnosno na koji način telo kao pojam percipiraju taoizam i konfucijanstvo, kao i o odnosu tradicionalne kineske medicine i tela. Profesor Pušić je govorio i o verovanju koje je od davnina poznato u Kini, a to je da su svi procesi u telu u direktnoj vezi sa kosmičkom energijom, koja se na kineskom naziva ći (qi).  Mešanje ova dva elementa dovodi do momenta koji se u zapadnoj kulturi naziva formiranje ličnosti, persone, odnosno lika. Pored priče o telu kao ishodištku starokineske filozofije, posetioci su imali prilike da nakon predavanja sa profesorom razgovaraju o Kini i postavljaju dodatna pitanja.

Nakon predavanja, svi posetioci predavanja su pozvani da posete i gostujuću izložbu Nacionalnog muzeja Kine, Sva lica kulture: Slikarstvo i život učenjaka drevne Kine.


 

HSK / HSKK
 
Institut Konfucije u Beogradu i ove godine organizuje ispit svih nivoa HSK i HSKK. Ispit je u nedelju, 1. decembra 2019. Počnite na vreme da se spremate za ispit i pratite naše objave da biste znali kada počinje prijava...
U 2020. godini Institut Konfucije u beogradu organizovaće polaganje ispita HSK u maju i decembru.
 

 

 
 
 
 

 
 

 
 

Prijavite se za newsletter ______________________________

Kineski jezik i kultura ______________________________