Glavna uprava Hanbana (Confucius Institute) Univerzitet u Beogradu Univerzitet u Pekingu

Predavanje u Biblioteci grada Beograda – U susret godini Svinje

Profesor Pušić, direktor Instituta Konfucije, je 24. januara 2019. godine u 19 časova u Biblioteci grada Beograda održao predavanje na temu U susret godini Svinje.  Na ovom predavanju, posetioci su mogli da se informišu o Svinji kao znaku kineskog zodijaka, tipovima godine Svinje, kao i osobinama ljudi koji su rođeni u godini Svinje, ali i o kineskoj proslavi Nove godine i njenim običajima. 

Zašto Svinja? Neki izvori kažu da je ona bila jedna od prvih pripitomljenih životinja u neolitu, neki da je ona davala mnogo stvari koje su Kinezi koristili u ishrani i svakodnevnom životu, a neki da je ona to počasno mesto zauzela zbog posebnih osobina koje poseduje. Po legendi, svinja je poslednja stigla pred Žad cara, i time zauzela dvanaesto mesto u kineskom zodijačkom ciklusu. Termin lenj kao svinja je nastao upravo iz ove legende, jer se veruje da je Svinja tokom trke stala da se gosti, a posle gozbe je legla da se malo odmori. Međutim, neki izvori kažu da je Svinja došla poslednja jer je najsporije reagovala na poziv Žad cara.  Zašto je ovo bitno? Da bismo razumeli godinu koja je pred nama, moramo da shvatimo šta je to od karakteristika i osobina koje Svinja u sebi nosi. Postoji pet tipova godine Svinje, koje određuju pet kosmičkih usmerenja, a to su Svinja u znaku drveta, Svinja u znaku vatre, Svinja u znaku zemlje, Svinja u znaku metala i Svinja u znaku vode. Godina pred nama je godina Svinje u znaku zemlje.

Kinezi veruju da je prirodni element Svinje voda, a ona se obično vezuje za emocije i intuiciju, a Svinja se vezuje i za sve hedonističke potrebe i želje, te je 2019. godina dobra godina za druženja sa prijateljima, ljubav, putovanja.  Po kineskom verovanju, iako je pred nama godina koja je puna uživanja, istovremeno je i godina koja donosi puno neizvesnosti. Po rečima profesora Pušića, kada prođe godina Svinje, nju će zameniti jedna od najzanimljivijih i najmoćnijih godina kineskog zodijaka, a to je godina Pacova.

Ostaje nam da se prepustimo godini koja je pred nama i da vidimo šta će da nam donese. Institut Konfucije Vam želi srećnu godinu Svinje! 新年好!

 


 

HSK / HSKK
 
Institut Konfucije u Beogradu i ove godine organizuje ispit svih nivoa HSK i HSKK. Ispit je u nedelju, 1. decembra 2019. Prijava se zatvara 5. novembra 2019.
U 2020. godini Institut Konfucije u Beogradu organizovaće polaganje ispita HSK u maju i decembru.
 

 

 
 
 
 

 
 

 
 

Prijavite se za newsletter ______________________________

Kineski jezik i kultura ______________________________