Glavna uprava Hanbana (Confucius Institute) Univerzitet u Beogradu Univerzitet u Pekingu

Čajna ceremonija u Narodnom muzeju

Institut Konfucije u Beogradu je u saradnji sa Narodnim muzejom 2. februara organizovao radionicu na kojoj je izvedena demonstracija čajne ceremonije.

Veruje se da je čajna ceremonija (茶艺 cháyì)nastala još u vreme dinastije Tang, i da su u to vreme kineski monasi uz pomoć čajne ceremonije odavali počast prirodi. Danas se uz pomoć čajne ceremonije obeležavaju svečani trenuci, a može da se praktikuje i u svakodnevnom životu, a cilj je da okupi porodicu ili prijatelje i da svi zajednu uživaju u pripremi i ispijanju čaja. Čajna ceremonija posvećuje pažnju lepoti pet svetova, a to su listići čaja, voda za čaj, toplota odnosno zagrevanje vode, čajnik i šoljice kao i okruženje u kom se priprema čaj. Veoma je bitno da osoba koja priprema čaj bude smirena, i da uživa u samom procesu pripreme čaja, jer Kinezi veruju da se stav i raspoloženje onoga ko priprema čaj prenosi i na sam ukus čaja. Prema metodama pripreme, čaj se može podeliti u šest kategorija: zeleni čaj, crni čaj, ulong čaj, cvetni čaj, presovani čaj i beli čaj.

Na ovoj radionici, posetioci su se upoznali sa legendom o nastanku čaja, kulturom ispijanja i pripreme čaja u Kini, kao i sa vrstama čaja u Kini. Lektorka iz Kine, He Ping, je za prisutne pripremila tri vrste čaja: puer čaj, čaj od jasmina i zeleni čaj. Nakon demonstracije čajne ceremonije, posetioci su imali priliku i sami da se oprobaju u pripremi čaja. 

Lektorka He Ping za posetioce izvodi čajnu ceremoniju.

Posetioci su i sami mogli da se oprobaju u pripremi čaja

 


 

HSK / HSKK
 
Institut Konfucije u Beogradu i ove godine organizuje ispit svih nivoa HSK i HSKK. Ispit je u nedelju, 1. decembra 2019. Počnite na vreme da se spremate za ispit i pratite naše objave da biste znali kada počinje prijava...
U 2020. godini Institut Konfucije u beogradu organizovaće polaganje ispita HSK u maju i decembru.
 

 

 
 
 
 

 
 

 
 

Prijavite se za newsletter ______________________________

Kineski jezik i kultura ______________________________